Je to kniha o víne, o jeho úlohe v starovekom svete, jeho ceste na naše územie, o spôsoboch pestovania viniča a dorábaní vína. O tom, akú hodnotu malo pre panovníka, mešťana či prostého človeka aj o tom, ako ovplyvnilo osudy jednotlivcov aj celých rodín. Kniha obsahuje svedectvá dokumentov ukrytých v našich archívoch. Autori zozbierali staré listiny, historické mapy a fotografie a množstvo jedinečných historických prameňov. Mgr. Ivana Červenková, PhD., Slovenský národný archív Autorský kolektív, držiac sa základného hesla historického bádania „ad fontes“, vťahuje čitateľa priamo do reality života malokarpatského vinohradníka a vinára v minulosti. Je to príbeh vína v najstaršej vinohradníckej oblasti na Slovensku od 13. storočia po súčasnosť. Mgr. Eva Benková, PhD., Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Mgr. Štefan Hrivňák (1990), autor pracuje v Archíve mesta Bratislavy. Venuje sa dejinám vinohradníctva (a hospodárskym dejinám 18. storočia všeobecne) a heraldike. Na svojom konte má približne 50 publikačných výstupov, medzi nimi vedecké zborníky, kapitoly v monografiách, štúdie, články a i. Bol odborným konzultantom publikácie Všetky vlajky sveta (Slovart, 2015).
Reprezentatívny výber 100 najlepších suchých a polosuchých slovenských vín, ktoré prichádzajú na trh v roku 2011. Vína hodnotené medzinárodnou odbornou komisiou stobodovou metódou sú prehľadne usporiadané, s charakteristikou a vínnou etiketou. Komisia, ktorej predsedá známy slovenský enológ Fedor Malík, udeľuje každoročne zlaté a strieborné medaily najlepším slovenským vínam.
Fedor Malík (nar. 1945, Modra), enológ, vinár, pedagóg a profesor, chemik a spisovateľ, je autorom mnohých vinárskych monografií a stoviek vedeckých prác. Ako uznávaný odborník precestoval takmer všetky vinárske krajiny sveta.
Reprezentatívny výber suchých a polosuchých slovenských vín, ktoré prichádzajú na trh v roku 2010. Vína hodnotené odbornou komisiou stobodovou metódou sú prehľadne usporiadané s charakteristikou a vínnou etiketou.
Terroir – neznáme stránky slovenského vína: minerálne zloženie pôdy, geologické podložie a polohy vinohradníckych svahov ohraničené riekami a horskými masívmi. V Tokaji vinohrady, ktoré obrába Jaroslav Ostrožovič, v Malých Karpatoch na Suchom vrchu Ladislav Šebo, na Starej hore Milan Pavelka, v Čachticiach sa rodia Mrvove Chardonnay a rulandy modré, v južnoslovenskej oblasti na Viničnom vrchu pestuje Miro Petrech vynikajúce rizlingy, v Radošine pod Marhátom sa dorába povestný Klevner...
Enológ, vinár, pedagóg a profesor, chemik a spisovateľ Fedor Malík (nar. 1945, Modra) je autorom mnohých vinárskych monografií a stoviek vedeckých prác. Ako uznávaný odborník precestoval takmer všetky vinárske krajiny sveta.
O vôni a chuti lákavých jedál a skvelých vín: tapas zo Španielska, frkacule z Modry, skalické zázvorníky, vyprážaný netopier z Kittsee, jablká zo Sodomy, rezance s mušľami, krokety z býčieho chvosta, moravské müsli a k tomu uhorkové bowle, macedónska cipara s tramínom, srbská gibanica, dudovača a dunjevača, bolívijské singani... Na zdravie a dobrú chuť, čitatelia labužníci!
Enológ, vinár, pedagóg a profesor, chemik a spisovateľ Fedor Malík (nar. 1945, Modra) je autorom mnohých vinárskych monografií a stoviek vedeckých prác. Ako uznávaný odborník precestoval takmer všetky vinárske krajiny sveta.